Home Politika
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Blog
K dění na Ukrajině PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 24 Únor 2022 19:34

Nutno říci, že stávající situace, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, je překvapivá. Když se ohlédneme zpětně, je ale zřejmé, že situace k tomu směřovala, akorát si málokdo uvědomoval míru ruské frustrace na fakt, že všechny jeho požadavky byly přehlíženy a bagatelizovány. A ten, kdo to nejvíce nakonec odnese, je Ukrajina. Když jsem tvrdil, že Západ a Rusko budou válčit do posledního Ukrajince, nebyl jsem dalek od pravdy. Míra podpory Ukrajiny se také ukáže. Slova versus hmotná a ekonomická pomoc - uvidíme.


Co situace předcházelo?

Začátek hledejme kolem roku 2014, kdy na Ukrajině smetla barevná revoluce legální vládu, která odmítla podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Během revoluce došlo i k pogromům na Rusy a vznikly odtěpenecká území na Donbase. Koketování Ukrajiny s USA stálo Ukrajinu Krym, protože Rusko mělo obavu, že námořní základna v Sevastopolu se stane americkou základnou. Zelení mužíčci a referendum přiřadilo Krym k Rusku. Použit byl argument na sebeurčení, který před tím zafungoval v Kosovu. Na Rusko byly jako obvykle uvaleny sankce. Ty sice vedly k velkým problémům v některých programech, ale také pomohly k osamostatnění v jiných oborech, jako je potravinářství. Minské dohody, které měly situaci stabilizovat a udělit více práv a samostatnosti odštěpeneckým oblastem nebyly Ukrajinou nikdy naplněny. A zde hledejme velký moment, který nás dovedl ke dnešní situaci.

Západní státy Ukrajinu do plnění Minských dohod netlačily, byť měly jejich plnění garantovat. Začátkem roku 2022 začala Ukrajina veřejně tvrdit, že Minské dohody jsou pro ni likvidační a plnit je nebude. Rusko se snažilo získat bezpečnostní záruky, ale v podstatě se mu západ vysmál. Rusko sice s velkým úsilím navzdory sankcím USA dokončilo Nord Stream 2, ale Německo pod různými záminkami odsouvalo certifikaci a jeho spuštění. Mírná zima zdánlivě zmírnila závislost Evropy na ruských energetických surovinách, že se Lipavský radoval, jak Evropa plyn nepotřebuje. Tlak na Rusko se neustále stupňoval a všichni dávali najevo, že se s ním jednat nebude. Amerika by ráda natlačila do Evropy svůj zkapalněný plyn a tak jí tlak na Rusko vyhovoval.

Dle mého názoru se v Rusku situace zlomila, když Ukrajina prohlásila, že odstoupí od Budapešťského memoranda. Ukrajina se snažila mohutně zbrojit a představa v Rusku, že bude mít jaderné zbraně a přitom jde již nyní tvrdě do odštěpeneckých území, kde žijí převážně Rusové, byla neakceptovatelná. Stejně tak deklarovaná snaha Ukrajiny vstoupit do NATO. Přičtěme si, že ne NATO, ale přímo USA budou mít na Slovensku 2 vojenská letiště. Pocit smyčky kolem krku musel v Rusku sílit. Pokus o převrat v Kazachstánu také nebyl určitě náhoda a byl to další prvek v řetězu událostí, kdy ruský pocit ohrožení sílil.

Z Ruského pohledu, předpokládám, byli vnímání jako partner, se kterým se nikdo nebaví a jehož zájmy nejsou reflektovány a navíc jsou okatě přehlíženy. Snaha jednat s USA o požadavcích (z nichž byla část evidentně přehnaná, ale tak to při vstupu do jednání bývá) byla také ze strany USA shozena ze stolu.

Dle mého názoru to vedlo k frustraci. Bohužel bezpečnost se musí řešit s ohledem na všechny účastníky. Není bezpečnost jenom pro některé, protože se nám jiní nelíbí.

I v Čechách jsme jeli na protiruské vlně - od agenta s ricinem, přes Vrbětice, u kterých pořád nebyl předložen žádný důkaz o ruské účasti. A dnes už nikdo ani žádný chtít nebude. První, co ve válce umírá, je totiž pravda.

Celkově tedy západ dle mého diplomaticky selhal. Bohužel platí několikrát podtržené, že EU i USA řídí politici třetí kategorie, kteří nejsou předvídaví a neumí diplomacii. Ostatně osazenstvo českého ministerstva zahraničí je toho důkazem.


Jaká je situace nyní?

Již před cca týdnem se ukrajinští oligarchové sbalili a utekli. Jistě mají vyvedené i peníze a vracet se asi nehodlají. Za posledních  30 let klesla populace Ukrajiny z cca 52 milionů obyvatel na cca 41 milionů. Velmi tomu pomohl exodus mladých. Vždyť jenom v ČR žije cca 200.000 Ukrajinců. To bohužel neznačí, že by Ukrajinci chtěli především rozvíjet svou zemi a kromě demonstrací Ukrajinců v zahraničí nelze očekávat, že se miliony exulantů seberou a půjdou bránit stát, který je vnitřně rozpadlý a prolezlý korupcí a z něhož kvůli tomu utekli.

Z uveřejněných informací to vypadá, že se Rusové snaží maximalizovat škody na vojenské infrastruktuře, ale vyhýbat se civilním obětem. Rozsah útoku je obrovský, v podstatě bylo napadeno celé území Ukrajiny. I když budou minimalizovat civilní škody, každý voják na každé straně má rodinu, příbuzné a smrt způsobí hluboký zármutek, třeba i včetně chutě na odplatu. Lze očekávat, že část obyvatel bude spíše s Ruskem, protože bude očekávat stabilitu, část obyvatel to vezme jako zradu Ruska a stanou se z nich noví nepřátelé, a část obyvatel Rusko nenáviděla již nyní.  Extrémně protiruská část, řekli bychom Banderovci, ti jsou opravdu silně nacionalističtí a pronásledovali Rusy již nyní. Azov a další militanti byli dle mého názoru za odmítnutím plnění Minských dohod a ukázalo se, že Ukrajina nevládla nad ozbrojenými skupinami na svém území.

Ukrajinská vnitřní politika nenašla a ani už asi nenajde v dohledné době nějaký balanc ve vztahu k Rusku.

Pokud Rusko sebere Ukrajině přístup k moři a bude do oblasti investovat, lidé budou posuzovat především stabilitu a životní úroveň. Vzhledem k tomu, co Rusko vsadilo, nečekám, že tam dosadí loutkovou vládu, ale že se pokusí přidat dobitá území k Ruské federaci.

To, co z Ukrajiny zbude, bude pod hrozným tlakem. Jednak vnitřně - politicky bude neprůchodné se s Ruskem dohodnout. Kdokoli s tím přijde, toho odstřelí. Západ ale také Ukrajině moc nepomůže. Dodávky zbraní jsou sice hezké, ale kvalitu života lidí tvoří především stabilita a ekonomika. Ukrajina si tak nakročí k občanské válce, protože vnitřní pnutí bude velmi velké. Upřímě nevím, jak toto může dopadnout, protože nevěřím, že tam Rusové dovedou někoho dosadit a udržet u moci.


Co se bude dít dále?

Už nyní můžeme označit za vítěze Ameriku a Čínu. Prohrála nejvíce Ukrajina, pak Rusko a Evropská unie. V globálním světě to opravdu projela i Evropa, i když to málokomu dochází.

Ukrajina skončí rozdělená, ekonomicky zničená a bez výhledu na zlepšení v dohledné době. Pochybuji, že využije možnosti vše oligarchům znárodnit (stejně jako krysy utekly) a nastavit tvrdý reformní režim. Západ se pokusí nejspíše zprivatizovat co půjde a na zbytích vydělat. Ukrajině by svědčila neutralita a soustředění se na ekonomiku. Jedna věc je ale můj názor a možná teorie, druhá je možná realita a emoce, které Ukrajinci zmítají.

Rusko bude čelit sankcím a bude se muset více orientovat na Čínu. Velké zásoby deviz mu nějakou dobu vystačí. Je tu ještě varianta, že čím tvrdší bude nyní, tím snadněji se mu bude vyjednávat později. Putin navíc může vše vzít za rok dva na sebe a jak pak bude západ reagovat na novou vládu?  Bude platit dědičná vina? Být Putinem, tak již připravuji nové kádry. V jeho věku mu pak bude stačit odejít na bezpečný odpočinek.

Evropská unie směřuje do energetické krize. Tato krize bude znamenat nedostupnost energie a její vysokou cenu. To Evropu významně poškodí na světovém trhu, protože se stane nekonkurenceschopná. Ano, životní úroveň klesne. Stávající inflace je teprve začátek. To by si měli všichni štváči do války uvědomit. Nyní se sklízí posledních 8 let neschopné politiky. Doufejme, že to sestřelí i Green deal, což by mohl být snad jediný pozitivní moment. Na druhou stanu spíše čekám jeho urychlení pod vlajkou nezávislosti na Rusku. Teď se to bude lépe prodávat obyvatelstvu...

Jediný, kdo se raduje, je USA a Čína. USA přijdou o konkurenci. Více místa pro dolar a americký vliv a zboží, především zbraně. Čína bude pro Rusko více důležitá a bude si moci diktovat. Navíc Čína sílí a pozorně sleduje reakci na útok, protože tu pořád máme téma Taiwanu a jednotné Číny.

Bezpečnostní situace se dnes významně změnila a uvidíme, jak se vyvinou další dny. Můžeme doufat v rychlé dosažení nějakého statusu quo a zahájení jednání. Výsledek bude ale pro Ukrajinu v každém případě brutální.





Aktualizováno Čtvrtek, 24 Únor 2022 20:58
 
Pralesní liga politiků PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 17 Únor 2022 17:56

Bohužel zde nevládne pvní liga politiků, ani druhá, nebo třetí, ale nějaká pralesní. Primárně jde o kvalitu osobností, vize a morální integritu, nic z toho tu není. Přesvědčíte se o tom každý den - ať již snaha protlačit pandemický zákon za každou cenu, za kritizování obstrukcí, které Fiala ještě před pár lety obhajoval, za kritizování šibenic, které nevadily proti Babišovi, ale hrozně vadí proti stávající koalici. Uveřejnění adresy poslanců je to problém demokracie a je třeba to řešit jako šíření nenávisti, ale když to udělali Babišovi, byl to problém Babiše.

Tito politici a jejich podporovatelé ovládli double thinking a double speech. Nic není nemožné.

Nýmand jako Lipavský pak nepřekvapí prohlášenímí, že "Putin dal Evropě vánoční dárek. Ukázal, že ruský plyn nepotřebuje." Jistě, že nepotřebuje. Pokud Evropa nebude chtít topit plynem, nebo vyrábět např. v Německu v plynových elektrárnách elektřinu. A že nyní ruský plyn nejde nahradit v objemech a už vůbec ne ceně? To přece nevadí. Svazák Lipavský, s blembákem na hlavě a neprůstřelné vestě bude stát na ruských hranicích a vlastním tělem bude bránit invazi.  Jen ať ti přihlouplí čecháčci za energie platí, jako mnourovatí. Ať platí co nejvíce. Oficiální inflace je kolem 10%, tak ať pěkně pustí sádlo, co nabrali během  lockdownů.Lipavský bude bránit invazi, co neproběhla. Putin se asi zalekl termínů, kdy má útočit a udělal si špatně křížek v kalendáři. Snad americká kolona mířící v těchto dnech východním směrem  nebude poražena D1.Snad to zvládne aspoň na Slovensko. Na Slovensku se rozhodli podepsat obdobu zvacího dopisu a nabídli 2 letiště Spojeným státům. Samozřejmě, bez nějaké veřejné diskuze, ta nebyla potřeba. Dělají to ti správní kluci a holky s tou správnou stranou. Historické reminiscence na šedesátá leta jsou jen náhoda...




Aktualizováno Neděle, 06 Listopad 2022 12:05
 
Pokrytci vpřed PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 02 Únor 2022 18:11

Nedá mi to, než poukázat na neskutečné pokrytectví, které nás obklopuje. Hodně je toho vidět na dvou tématech - Ukrajině a ceně energií.


Ukrajinský konflikt se nyní snaží rozdmýchat hlavně USA. Koneckonců, je to dost daleko od hranic a z pohledu zpoza louže je tam spousta benefitů, od zvýšení závislosti Evropy na USA, po vázání Ruska.

Na jednu stranu se dozvídáme, že přes nás přejede největší americký konvoj 700 aut směrem východ, dále že Ukrajina vlastně nechce dodržovat Minské dohody,ale Rusko je agresor, pokud má na svém území u hranic své vojáky. Double thinking a double speech z Orwella jako vyšíté. Každý, kdo vidí toto pokrytectví je dnes ruský troll.

Hraje se tu pokrytecká hra, kdy reálným zájmem západu je rozbití Ruska a přístup k surovinovým zdrojům. Konec konců ve studené válce východ prohrál, a z většiny zemí bývalého východního bloku se stali vazalové USA  a  ekonomicky Německa. Hlavně se staly ekonomické krmelce, u kterých se pasou západní státy. Vše zprivatizováno, rozkradeno, rozdáno. Stovky miliard mizí v dividendách každý rok pryč. A to stejné se chce od Ruska.

Nyní máme v Čechách snad nejdražší plyn v Evropě a velmi drahou elektřinu.Jsme stát, který svou elektřinu účetně vyveze a pak ji násobně dráž koupí zpět a prodá hlupákům obyvatelům. Chováme se jako blbci. Trošku to připomíná dobu SSSR, kdy raději vyvezli jídlo, než aby ho dali vlastním, i za cenu hladomoru. My děláme to samé s elektřinou, finančně krmíme Němce, kteří své elektrárny zavírají, ale bez našich dodávek by měli větší riziko blackoutu. Regulérně podporujeme spekulanty jak s energiemi, tak s emisními povolenkami. Hanba nám.

Uvidíme, až přijdou účty za elektřinu, jak budou lidé spokojeni, až si budou moci říci, že desítkami tisíc navíc nakoupili ruský plyn draho, a podpořili jak Rusko, tak Německo. Jaká čest.


Ale dočteme se v médiích i o hrdinech. Tisíce kanadských řidičů protestovaly proti segregačním kovidovým opatřením. Hrdinný premier Trudeau se ukryl, nikdo neví kam, ale nenechá se zastrašit.

A nezapomeňte, rasisti jsou jenom běloši. Holocaust byl věcí bělochů...


Zdroje:

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ukrajina-nechce-plnit-minske-dohody-zapad-ji-do-nich-nema-nutit-40385732

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3437042-skoro-dva-tisice-vojaku-a-700-vozidel-ceskem-projede-zrejme-nejvetsi-americky-konvoj

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kanada-protest-justin-trudeau-koronavirus-kamiony-ottawa.A220201_144847_zahranicni_dtt

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/holokaust-byl-mezi-bilymi-to-neni-rasismus-whoopi-goldbergova-v-televizi-premyslela-nahlas-40385789




Aktualizováno Středa, 02 Únor 2022 18:44
 
Korespondeční hlasování = podvody PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 30 Leden 2022 17:12

Není překvapivé, že progresivistické strany touží po korespondečním hlasování. Jedná se totiž o nejsnadnější cestu, jak podvádět. Za stávajícího stavu musí volič v Čechách osobně do volební místnosti, legitimuje jej komise vůči seznamu voličů a volí se za plentou. Za určitých podmínek chodí do domů volební komise. Všimněte si, že volby začnou v pátek po obědě, v sobotu po obědě končí a večer máme výsledky, které v neděli o setinky procent poladí dle dodaných posledních vísek a je hotovo.

Korespondeční volby si vyzkoušelo např. Rakousko (prezidentské volby zrušeny pro podvody s korespondečními lístky, 2016), nebo pochybné výsledky v USA, kdy běžně volilo více lidí, než bylo voličů, volili staletí lidé, ale prošlo to, prezidentem se stal Biden a pachuť zůstala.

Levičáci chtějí korespondeční volby právě pro manipulovatelnost a obtížnou kontrolovatelnost podvodů.  A stávající pětikoalice je vše, jenom ne pravicová vláda, pokud chce ještě někdy ke korytu, korespondenční volby bude potřebovat. Prudce se zvedne volební účast, klidně se bude volit na 120%, jako správní stachanovci.

Když jsme u toho, není mi jasné, proč mají volit lidé, kteří žijí a platí daně v zahraničí. Volby jsou o správě a fungování tohoto státu. Pokud se někdo rozhodne žít dlouhodobě v zahraničí, neměl by mít do voleb co mluvit. A kdo je tam krátkodobě, pokud chce, lze volit na zastupitelském úřadu. Navíc, účast na volbách je většinou neslavná, takže vymýšlet nějaké speciální procesy pro někoho, kdo jede na dovolenou v době voleb, je nesmyslné.

Pokud by ale měl tento šek na podvody projít, bylo by sranda doplnit povinnou účast na volbách pod mastnou pokutou. Abychom viděli, jak to s přáním voličů vlastně je.



Aktualizováno Neděle, 30 Leden 2022 17:30
 
Komentáře k 26.1.2022 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 26 Leden 2022 18:28

Aby naše vláda normalizovala vztahy s Ruskem, rozhodla se darovat 4000 dělostřeleckých granátů ráže 152mm Ukrajině. S ohledem na to, že při bojích o Luhansk a Doněck způsobilo dělostřelectvo většinu lidských ztrát, je to jasné gesto, že žádná normalizace vztahů nebude. Jako gesto je to navíc nesmyslné, protože pro reálný boj je to málo.

Skoro mám pocit, že Ukrajina slouží jako zástěrka pro odvedení pozornosti v USA od neschopného Bidena, který to dotáhl tak daleko, že novináře označuje za "zkurvysyny - son of the bitch", v Evropě od energetické krize a vůbec krize fungování EU, plánů na odstavení plynových kotlů a regulace kde čeho. To, že se Rusko o Ukrajině baví jenom s USA je gestem, že EU pro ně není partner a EU nezbývá, než mlčet...

Nicméně ani miliony granátů nezabrání tomu, že Ukrajina je jako stát v troskách. Jedinou její šancí je obětovat Krym a zavést nějakou formu federace a ze stávajících jednání se snažit vyždímat uznání neutrality. Jinak riskuje, že všichni budou ekonomicky bojovat s Ruskem do posledního Ukrajince a zbytky Ukrajiny si pak rozdělí okolní státy.

Že v EU Jourová a spol. tlačí regulaci ve formě Zákona o digitálních službách, který se bude vypořádávat např. s nenávistnými projevy mainstream nezajímá. Asi doufají, že jim to pomůže v boji se všemi těmi "hoaxy", co se mění po pár týdnech v pravdu. Takže vše nepohodlné bude označeno za projev vyvolávající nenávist a stíháno.

Ostatně, když ve Velké Británii univerzita varuje studenty, že Orwelův román 1984 může být shledán znepokojivým, tak se nelze divit ničemu. I BBC upravuje archivní pořady tak, aby vyhověly dnešním multikulty standardům Cílem je hloupé a ustrašené obyvatelstvo v Evropě.


Vítejte ve světě, který se řítí do problémů a krize identity.



 
«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

Strana 10 z 47