Home Politika
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Blog
Zbrojní zakázky na obzoru PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 08 Duben 2022 05:19

České vlády v posledních letech rozdávaly zbytky po komunistických armádních zásobách. Posledním hřebíčkem za ex-východním vybavením jsou tanky, BVP a Strely na Ukrajinu. Lze předpokládat, že dělostřelecké Dany budou následovat. Pak už zbudou Mi-24, Mi-171 a zbytky munice. Kromě vrtulníků z deblokace ruského dluhu je vidět, že armáda z komunistických zásob vyžila 30 let...

Nicméně Armáda se po darech stane totálně nevybavenou a paralyzovanou. Musíme samozřejmě posuzovat více hledisek.

1/ jsme v NATO a rozdávají se zbraně, které jsou kompatibilní ráží a součástkovou základnou i přes modernizace s východem. Z tohoto pohledu by bylo dobré se všeho zbavit a nakoupit nové a perspektivní vybavení. Nicméně zbraně po komunistech pořád fungují a výše darů zcela o řády neodpovídá prezentované hodnotě. Dávají to účetně asi za odpisovou hodnotu. Ale pokud by měli dávat ocenění v reprodukční hodnotě, je potřeba k darům přidat tak jednu, až dvě nuly. Navíc třeba přechod na .223 je nešťastný. Tato ráže má přes všechnu modernizaci nejlepší za sebou a americká armáda již dlouho hledá její náhradu, ale je limitována právě zásobami a vybavením. Vzorem by nám mohlo být Srbsko, které přeslo na Grendel, jinými slovy rozhodnutí udělali s vizí dlouhodobé perspektivy.

2/ v době války je zcela nejhorší situace na nákup čehokoli. Západ (ne USA) přešel po pádu východního bloku na malé zásoby munice a vybavení. Po covidu a vyhazování peněz narůstá inflace, jsou narušeny dodavatelské řetězce a je zcela nešťastná doba na nákup vojenského vybacení, které je vyráběno mimo území daného státu. Například USA prodlouží dodávku objednaných F-16 pro Slovensko nejméně o rok. Komplexní systémy jsou drahé, a aby je bylo možné využít, je třeba špičkově vycvičit obsluhu. To trvá leta.

3/ stávající vyzbrojovací strategie AČR totálně selhala. Lidé, co ji dělali, mají být dávno od válu. Počítá se totiž to, co je doma. Například: objednali 4 útočné vrtulníky AH-1 Viper. Každý může nést 16 protitankových raket Hellfire. Raket se objednalo celkem 16, že se když tak někdy dokoupí. Ale nyní tu máme Rusko - Ukrajinskou válku a když budou chtít nakupovat všichni, co to asi udělá  s cenou a termíny dodávek?

4/ zcela mizivé zapojení českého průmyslu do dodávek AČR. Je potřeba dlouhodobě výrobu na našem území podporovat. Ale vlády raději nakupují. Jeden kulomet minimi za 1,2 milionu Kč (!!!!!!) není problém.


Celkově je tedy situace české armády velmi nezdravá. Sice umíme jako jediní v Evropě opravovat vrtulníky Mi, ale v tom protiruském postoji můžeme zapomenout na dodávky dílů a pochybuji, že LOM držel větší množství dílů skladem. Tanky jsou zralé na modernizaci, či výměnu, ale není vlastně za co, protože nové tanky nejsou. Šanco by snad byly ve španělsku vyráběné leopardy, ale je to letitá, byť stále modernizovaná koncepce.

BVP jsou na tom podobně, ale tendr vyjhořel zase na specifických požadavcích AČR a výběrové řízení bylo zastaveno. Protivzdušná obrana fakticky neexistuje. Co vím, rakety do KUB se nekupovaly dávno, Strely se vyřadily, pár kompletů na velmi blízkou vzdálenost je pro pocit, ne pro faktickou válku. Takže máme Gripeny na leasing, který brzy končí a není jasné, co dále.

Když se na to podíváte, tak je evidentní, že už se píše nějaká obdoba zvacího dopisu a povede to i k většímu tlaku a umístění cizých armád na našem území. Černochová to už zkusila s Němci, ale nevyšlo to. Americké základny budou na Slovensku, nabídnutá ruka se určitě neodmítne.

Ale zpet k výbroji. Považovat T-72 a BVP za ruskou, či sovětskou výzbroj je trochu nepřesné. Licenčně se totiž vyráběly tanky i BVP v bývalém Československu a třeba BVP se masivně vyvážela do Sovětského svazu. Když vidíme na Ukrajině zničené BVP 1,2 - s velkou pravděpodoností vzniklo v "tankogradu" na Slovensku. T-72 mají stále nějaký modernizační potenciál, který je limitován spíše politicky. Co se týče výkonu, T-72 se nikdy nevyrovná hlavním tankům západu. Už jenom proto, že téčka jsou o polovinu lehčí. Je rozdíl řádově 40 a 70t. Nicméně by se asi daly všechny dostat na jednu verzi s maximálním zapojením českého průmyslu a nyní se soustředit na BVP a PVO + drony.

U Gripenů je situace taková, že sice máme zázemí, ale neustálým troubením, jak jsme spokojení a že si je chceme nechat, bude odkupová cena olétaných strojů vysoká. Navíc je jich málo. Jestli by se daly dokoupit za rozumné peníze ve verzci C/D v počtu 24-36 ks vč. dalších moderních střel, vydrželo by to dalších 20 let.

Armáda se totiž dostala do stavu, kdy není v rozumném stavu žádná složka armády.

A teď ta slavná koalice v čele s ODS zavětřila možnost velkých zbrojních zakázek. Pandur/Dalík je zapomenut, jsou nové šance. Teď se roztočí stovky miliard a nějaké to procento skončí za drápky jinde. Problémem není částka, ale fakt, že deklarují zapojení českého průmyslu, které se nakonec pod mnoha výmluvami neuskuteční.

https://ekonomickydenik.cz/vlada-schvalila-rychlejsi-nakup-vojenskeho-materialu-za-48-miliard/

Aktualizováno Sobota, 09 Duben 2022 08:50
 
Jak to vypadá? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 08 Duben 2022 03:44

Je to to zhruba sedmý týden, co pokračuje válka na Ukrajině. Rád bych upozornil spíše na věci, které mi přijdou zajímavé a které se mainstreamu ukazovat nesmí, neboť by mohly nahlodat černobílý pohled na svět. Dobro a Zlo, nic jiného není.

Prvním bodem je neustále agresivnější rétorika Zelenského, prezidenta Ukrajiny. Ani ty články nečtu, ale společný motiv je neustálé vydírání států, že dělají pro Ukrajinu málo a Rusko je málo trestáno. Je vidět, že jako herci mu tato role jde a kolem Ruska se stále více stahují sankce a někteří již volají po odpojení zcela od dodávek surovin z Ruska, i kdyby je to mělo zničit. Mám pocit davového šílenství, kdy všichni chtějí zřejmě hromadně spáchat sebevraždu a neustále se bičují k tomu, aby nikdo necouvl. A když klesne tlak nebo nadšení, tak se objeví zprávy o masakru a máme tu další kolo. Zelenskému narostl hřebínek a neustále zvyšuje i požadavky a situace se jeví, že se vlastně s Rusy dohodnout nechce. Nicméně ochota lidí Ukrajinu bez výhrad podporovat a ještě si nechat nadávat, že dělají málo, není nekonečná.

Zelenský se stává tím, kdo dohody bude blokovat a jak porostou oběti, čím dál méně lidí bude jeho vítěznému boji do posledního Ukrajince věřit. Rusko již přiznává velké ztráty, ale nevěřím, že by bez toho, že dosáhnou něčeho, co lze prohlásit z jejich strany za vítězství, couvnou. Pokud se považují za mocnost a měli už před tím problémy na Kavkaze i jinde, budou mít strach, že toho ostatní budou chtít využít. Navíc, zatím opravdu válčí poměrně humánně. Paradox, že? Myslím tím, že ukrajinská infrastruktura je velmi ušetřena - jde elektřina, internet, teče voda, přes Ukrajinu teče ruský plyn, a to i přes části ovládané zelenského vládou. Porovnejme to s tím, že západní státy do konfliktu s pěšáky vstupují až po totálním ovládnutí nebe a likvidaci infrastruktury. Půl milionu civilních obětí v Iráku po vpádu USA a koalice ochotných byl právě důsledek zničené civilní infrastruktury.

Z naší sociální bubliny to na Ukrajině vypadá skoro jako totální válka, ale není tomu tak. To neznamená, že nejsou zničená města, nejsou civilní oběti. Ale nejedná se o totální válku se spálenou zemí. Přitom by určitě zvládli Rusové zajistit, že zničí vodárny, elektrárny, telefonní BTS, distribuci plynu... Ale to se nestalo.

Srovnání této války vůči invazím USA a jeho spojenců rezonuje hlavně ve zbytku světa. V Americe a hlavně v Evropě je tato válka brána jako ultimátní spravedlivý boj proti ztělesněnému zlu - Ruské říši. Ale když dojde na hlasování v OSN, v Asii, Africe, Jižní Americe, arabském světě USA a Evropa takovou podporu v sankcích a tlaku nemá.

Velké emoce vyvolali mrtví v Buči. Z masakru je podezříváno Rusko, to tvrdí, že to na něj ušili. Těžko říci. Během války se dějí zvěrstva. Jako je vidět na videích Ukrajinské armády, jak podřezávají a doráží ruské zajatce. Některé z nich svázané. A co více, evidentně si to užívají. A nic vám o lidech neřekne více, než když si přečtete diskuze pod těmito informacemi. Nově je zabíjení zajatců šetření od utrpení a zranění. Vlastně dobrodiní.

Ukazuje se, že to, na co jsem upozorňoval, že všechny ty domobrany, žoldáci a cizinci na safari na Rusy budou problém. Hledání zrádců, snaha získat publicitu, soucit a prostředky je tak silná, že se může stát kde co. Nevím, zda se někdy Buča a případně další místa vyšetří, ale bylo by vhodné být skeptický vůči všem informacím z jedné i druhé strany.

Do Irpině se Češi dostali zhruba patnáctý den boje. „Ty baráky už měly vypáčené dveře, vymlácená okna. Některé baráky už ani nestály, protože je zasáhla šiška. Něco stálo jenom z půlky. Takže jsi šel do baráku a ten byl prázdný. Tam nebyly osobní věci, nic. Ani kartáček na zuby, pasta, baterka, telefon, nic. Trezory otevřené. V každém baráku trezory a trezory násilně otevřené. Takže to musely otevřít ukrajinské síly. Ne armádní, tomu nevěřím. Armáda jako taková respektuje pravidla války. Ale ty různé bataliony, teritoriální obrany – ty si dělají, co chtějí. Oni si tím platí své účty,“ domnívá se Filip.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-verze-ceskych-bojovniku-ktere-vini-z-rabovani-na-ukrajine-usili-to-na-nas-197368#


Dobrou zprávou, alespoň nějaká taková je, že už si nikdo nemyslí, že Rusko chce expandovat dále na východ.Nemyslí si to ani česká vláda, která rozpouští NZ (nedotknutelné zásoby) a posílá tanky a BVP na Ukrajinu. Na rozdíl od Javelinů z USA posíláme útočné zbraně. To je již trošku jiný level. Vzhledem tomu, že jak Ukrajina, tak Rusko mají velmi špatné demografické prognózy, lze říci, že podporujeme boj do posledního Ukrajince. Čistě početně totiž dojdou dříve Ukrajinci, než Rusové. A nemyslím si, že se u Kyjeva bojuje za Prahu. Západ mlčky přehlížel situaci s ex-ruským obyvatelstvem na Ukrajině, masakr v Oděse a další. Situace zkrátka gradovala nějakou dobu a sliby přijetí Ukrajiny do NATO mohly být tím, co v Rusku vyvolalo pocit: teď, nebo nikdy.


Co se tedy může dít dále? Na blízkou dohodu na příměří nevěřím. Zatím Zelenskému vychází tlak na západní státy a dostává výstroj, výzbroj a další sankce na Rusko. Sice ho to stojí životy Ukrajinců, a ty počty budou s frustrací na obou bojujících stranách narůstat, ale to zřejmě není měřítko. Minimálně část Ukrajiny se vylidňuje. Zelenského ego a PR celosvětově roste a není vidět impulz, který by mu řekl dost.

USA se snaží dostat Rusko pod další tlak tím, že mu neumožňuje z účtů v zahraničí splácet dluhy. Otázkou je, zda to bude mít jiný vliv, než dedolarizaci světové ekonomiky. Po tomto by si každý rozumný stát měl přehodnotit dolarové rezervy, jejich výši a uložení. Platí, že USA nemají spojence, jen zájmy a zítra můžou být sankce na jiné, nedostatečně proamerické státy. Money talks and it´s a business, bro... Nicméně dolar jako rezervní měna je jedním ze zdrojů amerického bohatství a to si USA budou chtít chránit. Málokdo je schopen pochopit význam amerického dolaru jako rezervní měny na vliv USA ve světě a jeho životní úroveň.

Z pohledu Ruska, ti zabředli do Ukrajiny asi v rozsahu, který nečekali, a hlavně mají vysoké ztráty. To, co Ukrajinici hlásí bych dělil 3 nebo 4, a bude to realita. Ale i tak jsou to obrovská čísla. Rusové se tedy zřejmě soustředí na likvidaci kotlů na Donbase a ideálně na dobytí jihu tak, aby Ukrajina byla vnitrozemský stát. Zřejmě také budou hledat cesty, jak zlikvidovat dodávky zbraní na Ukrajinu. Mezi zahraniční pomocí Ukrajině budou určitě i jednotky západních zemí. To Rusové využijí na důkaz toho, že se svět spikl a chce zničit Rusko. Pro domácí publikum k nezaplacení.

Když vidíte rozsah dodávek na Ukrajinu, jde o vybavení za desítky miliard a to bude chtít dříve nebo později po Ukrajině někdo zaplatit. A to buď penězi, zbožím, a nebo politickým vlivem. Další bod, který Ukrajinu bude stát prostředky.

Ale ať již se mnou a mým hodnocenám souhlasíte, nebo ne, podstatné je, jaká bude budoucnost. Celkově z pohledu Ukrajiny nevidím žádný optimistický scénář a Ukrajina na této válce prodělá nejvíce. Hned poté Rusko, následně Evropa. Vydělají USA a Čína.

Jestli Ukrajina byla korupcí zdevastovaný stát, ze kterého utekla již před válkou čtvrtina obyvatel,  tato válka rozhodně zlepšení životních podmínek nepřinese. Evropa se sankcemi na Rusko díky předchozí vybudované závislosti nahnala do pasti. Ruské suroviny byly mnohem levnější, než zbylé možné dodávky např. z diktatur ze zálivu a na zboží se energie podílí podstatnou měrou. Omezení dodávek z Ruska by přineslo nejenom nedostupnost a brutální zdražení, ale také nekonkurenceschopnost evropského zboží. To vyvolá pnutí mezi lidmi. A přimíchejte do tohoto koktejlu arogantního Zelenského žádajícího více a více, dále chudnoucí lidi v Evropě, tak vám vyjde, že si jednoho dne řeknou, co je nám do Ukrajiny.

Teď to vypadá jako nepravděpodobné, ale Evropa si zadělává na krizi větší, než v jaké bude Rusko. Rusové jsou vůči Evropanům na horší životní podmínky připravenější. Ale Evropa nyní bude čelit faktu, že bude muset omezovat spotřebu, otevírat uhelné doly, zhorší se vše od životního prostředí, po životní standard většiny lidí. Řekli bychom, že se tu zakládá těsto na revoluci.

A ta revoluce může mít přísadu další migrační vlnu z Afriky a Asie vyvolanou nedostatkem jídla. Ukrajina a Rusko jsou významní vývozci potravin a hnojiv (na výrobu se používá plyn). Nezaseješ, nesklidíš. Případně nepohnojíš, sklidíš málo.

Stačí suchý rok a malá sklizeň na Ukrajině, tak tu máme další arabské jaro vylepšené vysokými cenami i v Evropě. Že nyní některé státy vykupují zásoby obilí a budoucí sklizeň i v Čechách je známé tajemství. Je to přísada do koktejlu vysokých cen potravin i energií doprovázených vysokou inflací a stagnací výroby, kterou tlumí jak ceny, tak prostý nedostatek vstupů. Výsledku se říká stagflace.

Pokud proto chceme Rusko-Ukrajinský konflikt nějak rozumně přežít, je nutné tlačit na diplomatická jednání a dohodu. Nevyvolávat u Zelenského nesplnitelná očekávání, jako bylo slibovat Ukrajině členství v NATO a EU, ale jeho i Rusy tlačit k jednání. Realita je totiž taková, že nás tento konflikt táhne dolů a sklízí se plody desítek let chybné politiky plné slibů, očekávání a přehlížení.

Na konci tohoto konfliktu číhá zcela jiné uspořádání moci ve světě a zejména pro Evropu to nevypadá dobře. USA jsou evropské státy kulturně nejbližší. Samozřejmě, hlavní partner USA je Velká Británie, která EU opustila. Ale oslabení Evropy způsobí i menší sílu USA a schopnost cokoli prosadit. Je to prostá matematika. USA, Evropa, Kanada, Austrálie - to je cca miliarda lidí. Čína, Indie - to jsou skoro 3 miliardy. Celkově je na zemi někde kolem 7 miliard lidí.




Aktualizováno Pátek, 08 Duben 2022 05:19
 
Kam až lze klesnout? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 18 Březen 2022 17:49

Každý den si říkám, jak hluboko můžou někteří politici klesnout. Ale laťka a dno se neustále snižuje.


Tak co třeba zabavovat majetek za nesprávné názory? Nesouhlasíš, nebo neodmítáš to, co je přáním politiků, bude ti zabaven majetek. Koneckonců ti rádoby demokraté tuší, že když se znárodňovalo po 1948, vydrželo to dost dlouho. A komunisti se ani po roce 89 neměli špatně. Takže teď je tu příležitost - konfiskace majetku Rusů a dotazníky, zda odmítají dostatečně Putina, podporují protiputinovstké organizace a podobně. Jiné tu nechceme. Koneckonců, stejně jako v Rusku tu neplatí svoboda slova, je tu cenzura, takže podobností více než dost.

Myšlenkový gigant senátor P. Fischer přišel s myšlenkou

„Můžeme například zmrazit ruský majetek. To znamená, že by ho Rusové u nás nemohli využívat nebo prodat, byl by ‚zaplombován‘. Pokud by se následně prokázalo, že konkrétní vlastník třeba nebyl součástí problému, ale naopak je kritický vůči Putinovu režimu a podporuje opozici, mohl by se svým majetkem opět disponovat,“ nastiňuje možnosti senátor, který již vyjádřil zájem ucházet se příští rok ve volbách o funkci prezidenta.

Zdoj: https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/fischer-netreba-cekat-na-eu-muzeme-uvalit-vlastni-sankce-40390936

Pro ty, co budou nadšením hýkat, jak to skvěle vymyslel. Teď je to majetek Rusů za nedostatečně protiputinovské názory. Příště to bude český majetek za nedostatečnou podporu GreenDealu, nebo jiné evropské iniciativy. Dojde na každého a důvod se vždy najde. Máš velký byt, je vás tam málo? Hmmm, to není dobře... S tím bude muset vláda něco udělat.


To ministryně obrany Černochová také ukázala, jaký je kabrňák. Přesně v den výročí zřízení Protektorátu Čechy a Morava (16.3.1939) přišla s tím, že by tu mohli být němečtí vojáci. Zřejmě už psala zvací dopis. Její nadšení pro to, abychom tu měli Bundeswehr, trvalo do dalšího dne, kdy se smutkem konstatovala:

„Dneska (ve čtvrtek) ráno jsme se dozvěděli, že německá strana něco takového požadovat nebude,“ dodala.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jana-cernochova-nato-nemecko-slovensko.A220317_194521_domaci_vlc


Vůbec, tato vláda důsledně dodržuje výročí. Cenzuru zavede na výročí Vítězného února, Německou armádu chce pozvat na výročí Zřízení protektorátu. To přátelé není náhoda. Koukněme do kalendářů...


Ale týden byl více než plodný. Po mediální masáži, jak je Kiev obléhán a bombardován, se seberou tři premiéři (Polska, ČR a Slovinska) a linkovým vlakem akorát jak říkají, doplněným spacími vagony, vyrazí směr Kiev navštívit Zelenského. Popřejí mu pevné zdraví, ať se mu daří a jedou zpět. Prý neinformovali ani Rusy, zvládli to v rekorním čase a v pořádku se z obléhaného a bombardovaného města vrátili domů.

Internet je plný emocí, jak jsou všichni na tuto vládu pyšní. No nevím, pýcha předchází pád. Protože každý, kdo aspoň trošku myslí, si musí všimnout rozporu mezi tím, jak informují média o situaci a Kievě a jak snadno a bez problémů si Fiala a spol zajeli do Kieva na schůzku. Buď nejeli do Kieva, nebo Kiev není obléhán a na Ukrajině to probíhá jinak, než ukrajinská strana informuje.


Ono, šířit dezinformace je snadné. Stačí k tomu říci, že Rusové pokračují podle svého plánu.  Prý se jedná o nepodložený fakt. Tohoto ideozločinu se dopustil M. Koller v Českém rozhlase. Upřímně, dno novinařiny ještě nebylo také nalezeno.

Do éteru pronesl řadu výroků nepodložených fakty, především stranících ruské straně konfliktu. Řekl například, že Rusko postupuje dle svého plánu nebo že Ukrajina používá obyvatele jako živé štíty. Rozhlas se po vlně kritiky za volbu hosta omluvil.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesky-rozhlas-valka-ukrajina-analytik-martin-koller-rusko-dezinformace.A220318_154429_domaci_pmk


Co mě ještě zaujalo, jak se dělají programové kroky, jak státy jako Čechy, Slovensko, Maďarsko, Polsko, mají dostat do co největšího podvolení západním státům a USA. Vezměme si třeba příklad, kdy je Slovensko vyzýváno, aby předalo protiletadlový a protiraketový komplet S-300 Ukrajině. S tím, že místo něj přijede zřejmě americká jednotka s Patrioty. Pointa je v tom, že o použití S-300 rozhoduje Slovensko. O použití čehokoli, co si tam dovezou zahraniční armády, rozhodují jinde, rozhodně ne Slovenská vláda. Ta může tak poníženě poprosit a doufat v kladné vyřízení.


Také si všimněte, jak se mluví o tom, že v Čechám by měla být základna NATO a vojáci NATO. NATO žádné vojáky nemá. Neexistuje NATO voják. NATO tvoří jednotlivé státy. Existují vojáci zemí, které jsou sdruženy v NATO. Jejich spolupráce je daná smlouvou. Takže zase tu tahají lidi za fusekli.


Doufám, že tato vláda skončí dříve, než do švestek. Pomůže jí v tom vyúčtování, které přijde lidem v dubnu za energie. Zatímco Němec bojuje s Ruskem za cenu 1m3 plynu za 7 Kč, my za násobky z burzy. Zřejmě na to máme.


A poslední zpráva - na iDnesu byl článek o tom, jak si to Ukrajinci s Rusy po válce vyřídí. Budou lustrovat, jak se kdo choval. Kdo zklamal, bude vyhnán. Už se pomale připravuje půda pro pronásledování lidí, jejich vystěhování, znárodňování. Pamatujte, kdo a jak se vyjadřoval o odsunu Němců a jak se bude kdo vyjadřovat o odsunu Rusů z Ukrajiny.




Aktualizováno Pátek, 18 Březen 2022 18:29
 
Žoldáci PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 13 Březen 2022 17:20

O źoldácích na Ukrajině se moc nemluví, resp. co to přinese. Sem tam je zmínka o Wagnerově skupině na straně Ruska. Ale skutečný problém bude mít Ukrajina. Kromě evidentě fašistických uskupení, jako je Azov, se tam prý nahrnuly tísíce (mluví se až o 20.000) dobrovolníků, kteří chtějí bojovat proti Rusku. Ostatně je k tomu ukrajinské vedení vyzývalo a nahrnul se tam kde kdo. Naše média zmiňovala nějaké snipera se zkušenostmi z Afghanistánu a Iráku, Brity v činné službě, a další...

Sem tam ale ve fórech naleznete prohlášení  těch, co se hrnou na Ukrajinu, že si chtějí zabít svého Ivana. Někteří to zkrátka pojali jako legální Safari, akorát na lidi. Ostatně i Zeman a Fiala to podporují tím, že slibují milost těm, co tam půjdou. Klíčová otázka: Opravdu budou tito žoldáci pod ukrajinským vedením? A to nemluvím o jazykových a dalších barierách. Opravdu budou bojovat dle rozkazu za stravu a munici a stanou se plnohodnotnou součástí ukrajinské armády?  Nebo budou fungovat jako samostatné skupiny bez ukrajinského vedení, které si zkrátka cíle a metody jejich naplnění stanoví samostatně?

Problém u žoldáků je, že za svou službu budou chtít také něco získat. A když to nezískají žoldem, nehrozí rabování? Nebude to tak, že budou bojovat kryti za civilisty, protože tak mají větší šance na přežití? A nakolik jde žoldákům o Ukrajince, nebo je to opravdu Safari na Rusy? Upřednostní při ohrožení ochranu života civila, nebo svého?

Pro každý stát je využití žoldáků zkrátka dvojsečné. Neřiditelné ozbrojené složky, které jsou tvořeny cizímí státními příslušníky majícími velkou volnost, a kteří nejsou integrální částí armády, jsou velký problém. Je tam velké riziko zklouznutí do banditismu a ustanovení warlordů, kteří si dělají co chtějí a které bude velmi těžké umravnit.

Nejvíce to odnesou právě civilisti. Zatím totiž ještě neprosakují tolik informace, že tyto formace využívají civilisty jako štíty a neumožňují jím například opustit místa bojů.



 
Tak prý Putinovy ceny PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 13 Březen 2022 16:55

Premiér Fiala tvrdí, že nákupem ropy a plynu podporujeme Rusko a že když nebudeme jezdit a budeme mrznout, že nebudeme podporovat Rusko. Prý to může trvat roky...  Pokud politici mluví o uskomňování občanů, nikdy neřeknou, jak se vlastně uskrovní oni. A v tom je ten problém. Sytý hladovému nevěří.

Tak si řekněme, odkud tedy budeme brát ropu a plyn? Ze zemí Perského zálivu, kde jsou samé vzkvétající demokracie? Popravit 80 lidí za den, rozporcovat novináře, bombardovat Jemen - to není pro naši vládu problém. Problém je Rusko, a bylo problémem i před tím, než vpadlo na Ukrajinu. Říká se tomu pokrytectví.

Dnešní ceny nafty jsou přes 50Kč, a to válka na Ukrajině trvá 2 týdny. Vláda vykřikuje cosi o maržích pumpařů, ale reálně se cenami paliv zabývat nechce. Ani je zastropovat, ani hnout s DPH, nebo spotřební daní. A proč? Protože jsou jí občané u zádele. Mnohem důležitější je pro tuto vládu póza boje proti Rusku.

Možná bychom měli vládě připomenout, že konflikt na Ukrajině nespadl přes noc a ať již dopadne jakkoli, to Rusko tam na východě zůstane. Stejně tak jeho surovinové zdroje, které svět potřebuje.

Vláda lidem říká - budete chudší, zchudnete a to dost, a na dlouho. Ale je to pro vyšší princip. Vaší chudobou danou vysokými cenami energií možná poškodíte Rusko. Jeho energie přitom budeme stále nakupovat, akorát s vysokohorskou přirážkou přes Německo. A pokud budeme vozit energie z celého světa a brát z diktatur z Perského zálivu, nevidím v tom moc rozdíl. Navíc se to Rusko může orientovat na Asii a zchudlá Evropa si těžko bude moci dovolit experiment, jako je Green Deal.

Přitom cesta z toho je. Je potřeba zastavit boje na Ukrajině, státy Evropy musí tlačit na obě strany,  dohodnout se a část ze zabavených ruských prostředků by Rusko mělo věnovat Ukrajině na obnovu.

Připomínám, že Němci nikdy nezaplatili válečné reparace Československu, cíleně nás hromadně zabíjeli (360tis mrtvých) a dneska patří velká část našeho průmyslu Němcům a na tohle si nikdo nevzpomene. I Ukrajinci a Rusové se srovnají, stačí pár let a obchodování. Obchodování totiž jediné vede k růstu životní úrovně a odbourávání bariér.I ta Ukrajina se obchodování s Ruskem nevyhne a naopak.

Sankce nezlomily Severní Koreu, Kubu, Irán, ani Venezuelu, od které chtějí nyní brát ropu USA. Vše je zkrátka dočasné. Zůstávají zájmy velmocí, a něco jako trvalé přátelství, nebo nepřátelství mezi státy zkrátka neexistuje.

Z tohoto pohledu je potřeba si dát pozor na nesmyslná prohlášení a postoje, které neodpovídají významu a kvalitě diplomacie ČR. Taky se může stát, že budeme během krátké chvíle zcela osamoceni.

Osobně této vládě nedávám čas ani do prázdnin. Tak bezduchá prohlášení a amaterismus tady už dlouho nebyl.


 
«ZačátekPředchozí12345678910DalšíKonec»

Strana 9 z 47