Home Myslivost
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Myslivost
Osud myslivosti PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 20 Únor 2024 16:13

Dělám myslivost pár let, takže moje optika je nezkreslená nalovenými vagony zvěře, jak to bylo dříve a podobně. Ale i tak již mám názor na navrhované změny v zákoně o Myslivosti, o kterém ministr zemědělství veřejně prohlásil, že není důležitý názor odborníků, ale že podstatné je politické zadání. Politické zadání znamená, že někdo někde zatlačil a změnou zákona má být něco splaceno. Politické zadání rozhodně není zájem myslivců, ani odborné veřejnosti. Na konci dne spláčou i občané.

Pro mě jsou stávající změny zhruba ve třech oblastech nepřijatelné

1. fragmentace krajiny a snaha některých, co se nějak domohli hektarů, dělat si co chtějí. Zvěř už pro některé není přírodní bohatství, ale buď zisk v podobě zvěřiny nebo trofejí, nebo nepřítel páchající škody. A protože naše verze kapitalismu říká, že když něco máš, dělej si s tím co chceš, bez ohledu na hodnotu pro společnost, tak tady vidím první tlak... Ono netřeba chodit daleko, kolik domů se v Praze nechává chátrat, aby je šlo zbourat a postavit skleněnou kostku. 

Představa zkrátka je, že dají do kupy 150ha a co tam strčí nos, ryj, větrník, to padne... Nebo se bude kupčit s povolenkami a náemce honitby bude jenom jako mourovatý platit. A vždy se pobavím kecama o tom, jak někde něco funguje, ideálně třeba Rakousko, Německo... Všichni si totiž vždy vyberou to, co se hodí a na zbytek kašlou. Za 35 let jsme se do toho Německa a Rakouska nedostali kupní silou, vymahatelností práva, ničím.... Takže ohánět se velikostí honitby v Rakousku je bez znalosti tamníhi zemědělství, loveckých zvyků, statistik úlovků a podobně zkrátka podvod a křivá manipulace.

2. Stávající zákon předepisuje výkon střely pro lov spárkaté zvěře. Cílem bývalo humánně a rychle usmrtit zvěř. I tak se něco postřelí, nedosleduje, nepovede, atd... Je hodně proměnných a sám jsem již také minul. Povolení lovu lukem, kuší, pak oštěpem, tlouky, jámami,... to vše nás čeká. Kolečka salámu se nakrájí se slovy, už jenom tohle (luk) a pak už nic. Když kuš a luk, proč ne oštěp? Je potřeba být ješte blíže, což je oblíbený argument pro podporu lukostřelby... Že by nějaké statistiky z podobného prostředí? Co by dávalo smysl legálně povolit oštěp na doražení divočáka, když je postřelený zadržen psy. Výrazně by to zvýšilo bezpečnost.

3. Se škodami se hodně mluví o tom, že by měli přijít profesionální lovci a že lidová myslivost je komunistický přežitek. Někteří v tom vidí záchranu lesů a polí, přesněji obrovských monokultur. Tak si udělejte jednoduchý výpočet, kolik by toho museli profesionálové nalovit (a jakým způsobem lovu by to vůbec bylo reálné), aby si vydělali na průměrný plat. Takže ve stručnosti se obávám, že Myslivost se stala předmětem lobbingu a už nejde o myslivost jako takovou, ale jak ji učinit atraktivní pro vybrané skupiny obyvatel a znepřístupnit ji jiným. Ostatně jako vše v tomto státě. Máloco je děláno pro lidi, ale většinou jenom pro vybrané skupiny bonitních obyvatel. To se týká i obor, které si zbohatlíci dělají a snaží se je i přes literu zákona znepřístupnit. Prý klid zvěře... ve skutečnosti jde o poplatkové lovy a opět jenom peníze.



Aktualizováno Úterý, 20 Únor 2024 16:34
 
Oprava střelecké hole Primos Trigger stick III. gen. PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 13 Leden 2024 19:09

Používám střeleckou hůl Primos Trigger stick III. generace. Vzal jsem ji ven na noční šoulání při -12°C a po pár hodinách a návratu se ukázalo, že nejde zatáhnout nohy. I když hůl dostala pokojovou teplotu, při stisknutí "spouště" na hlavě se nohy nedaly zatáhnout a bylo cítit, že v nohách se něco děje, jako by pružina dřela. Velkou silou se dala noha zatáhnout a pak relativně dobře šla vytáhnout.

Kontakoval jsem prodejce, neboť byla v záruce, a ten mi poradil trik, který bych vám rád nasdílel. Sám jsem na internetu nic nenašel.

U mě zafungovalo povolit imbus na hlavě na držadle a odklopit krtku, která kryje mechanismus "spouště". Na táhle je černá matka (kolečko s výstupky). Tím stačilo pootočit, v mém případě po směru hodinových ručiček a hůl začala opět fungovat.


 
Naháňka na černou zvěř PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Sobota, 13 Leden 2024 17:58

Loňská naháňka na černou zvěr se odehrávala na začátku listopadu, kdy byla sice obleva, ale sníh se stále držel a všude leželo kolem 10 cm.

První lečí byla poměrně otevřená plocha s remízem. Tlak šel ale odspodu svahu s tím, že zvěř zamíří do částečně obstoupeného remízu, nebo půjde přilehlou loukou. Nakonec se ukázalo, že v remízku rudl černé zvěře je. Byla tam bachyně, větší lončačka a kolem 5 selat kolem 15 kg. Stál jsem na spodku pomyslného U, takže jsem mohl střílet, až když tlupa opustila U a směřovala ode mě pryč. Kolega na mě před tím divoce gestikuloval, později se ukázalo, že mi prasata stála za zády a koukala na mě, ale já je v tom roští neviděl. Vystřelil jsem na jedno ze selat, kolega na druhé, z větší dálky střílel ještě jeden kolega.


Aktualizováno Sobota, 13 Leden 2024 19:08
 
Recenze boty Prabos Karibu GTX PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 07 Leden 2024 16:53

Před pár měsíci jsem si nechal vyrobit v Prabosu boty Karibu GTX  Detail je: https://prabos.cz/karibu-gtx.

Nedělají je na sklad, takže od objednávky to trvalo cca 2 měsíce, než dorazily. Objednával jsem ještě v létě. Protože mám drobnou nožku obvykle kolem velikosti 48+, volil jsem velikost 49.

V tuto chvíli v nich nám nachozeno pár desítek kilometrů, několik celodenních zimních naháněk, mnoho individuálních lovů, byl jsem s nimi v dešti, v hlubokém a promrzlém sněhu, i ve venkovních teplotách -18°C.

Ve zkratce - boty jsou příjemné na nošení a jsem s nimi velmi spokojen.

Aktualizováno Neděle, 07 Leden 2024 17:57
 
Moje první prase divoké PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 13 Říjen 2023 10:05

K myslivosti jsem se dostal až po čtyřicítce, takže se pořád ještě učím a získávám zkušenosti. Člověk v tomto věku už obvykle nemá takový hlad po ráně, a tak se mnohdy kochám, přemýšlím o věku a chování sledované zvěře a užívám si to. Zkrátka nechci udělat pokud možno žádnou botu. Nicméně nadešel čas, abych i já ulovil své první prase.


Aktualizováno Neděle, 15 Říjen 2023 19:43