Home Politika Citace a zajímavé odkazy
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Zajímavé odkazy a citace
Vysvětlení stávající Paternalistické společnosti PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 08 Duben 2019 05:12

Zajímavý článek k přečtení od Michala Rybky:


"Paternalismus je založen na představě, že dospělí lidé neexistují. Všichni jsou v zásadě děti a jediný, kdo je hlídá a spravuje, je stát a jeho úředníci. Každý je do jisté míry nesvéprávný a tak je na něj třeba hledět. Ten, kdo terorizuje svoje okolí, není zlý, on je nemocný a je třeba se o něho starat. Neschopnost a nezodpovědnost nejsou důvodem k trestu, ale k péči. Pokud nějaký z chovanců poruší pravidla, jsou změněna pravidla pro všechny, protože pokud mohou splést jednoho chovance, můžou splést i dalšího.

Jediný, kdo je v paternalismu opravdu nebezpečný, je ten, který žádá svobodu, protože napadá samotný paternalistický systém."


Zdroj: https://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/56619-mantry-aneb-kouzelne-fraze-ktere-nam-berou-nase-svobody

Aktualizováno Pondělí, 08 Duben 2019 05:18
 
George Orwell - vybrané citáty PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 08 Říjen 2017 15:56

Od George Orwella, který napsal román 1984 a další, jsou známé některé citáty, které jsou nadčasové. Orwell předběhl výrazně dobu a jeho dílo by mělo být naprosto povinné pro všechny již na základní škole. Mě oslovily např. tyto:

„Stali jsme se příliš civilizovanými, než abychom mohli pochopit samozřejmé. Protože pravda je velice jednoduchá. Abyste mohli přežít, musíte často bojovat; a bojujete-li, musíte se zašpinit. Válka je zlo, a často to menší zlo. Ti, kdo meč zvednou, také mečem hynou – a ti, kdo meč nezvednou, zajdou na páchnoucí nemoce.“

„Mluvit pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin.“


„Jedním z následků bezpečného a civilizovaného života je nesmírná přecitlivělost, takže na všechny primární emoce se pohlíží s určitým odporem. Velkorysost se nesnáší stejně jako mrzkost, vděčnost je nenáviděna stejně jako nevděčnost.“

"Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet.


Zdroj: https://citaty.net/autori/george-orwell/ , http://azcitaty.cz/citaty/george-orwell/, https://sites.google.com/site/novamisantropovacitarna/orwell-1984


Aktualizováno Středa, 06 Prosinec 2017 20:25
 
Zajímavý rozhovor o obraně země PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 12 Leden 2017 10:06

Po dlouhé době dle mého názoru relevantní rozhovor: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zapomneli-jsme-ze-smyslem-armady-je-boj-varuje-sef-elitnich/r~642f4b0cd35411e6be7d002590604f2e/

 
Recenze knihy "Kde se stala chyba?" Bernarda Lewise PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 28 Září 2016 16:52

Kniha "Kde se stala chyba?" autor: Bernard Lewis, vydal Volvox Globator, Praha 2016, ISBN 978-80-7511-228-6

Autor knihu napsal v roce 2001. Kniha se zabývá islámem a Blízkým východem a tím, proč státy s islámským náboženstvím zcela ztratili schopnost konkurovat západu. Nenaleznete tam jednoduché odpovědi, ale průlet staletími a marnou snahou o reformu islámských států a zejména Osmanské říše. Zároveň se dotýká vztahu islámské oblasti a západní Evropy, méně Ruska, které bylo taktéž klíčový hráč v oblasti. Knihu vřele doporučuji k přečtení, zejména všem multikulti poblouzněncům. Už před 15 lety předpokládal, že v Turecku sekulární stát má na kahánku, což se bohužel letos potvrdilo.

Celý problém, tak jak jsem knihu pochopil, je v tom, že muslimové měli (a zřejmě stále mají) pocit nadřazenosti nad ostatní kulturou. V podstatě je nic jiného pro zahleděnost do své dokonalosti vůbec nezajímalo, až jim ujel vlak. Podstata problému je ale v islámu jako takovém, protože je velmi rigidní a jakýkoli výraznější pokus o reformu hned z kraje vždy ztroskotal. Ve své podstatě je islám nereferomovatelný, pokud bude postaven na právu šária, což ale zase nelze oddělit. I to je důvodem, proč nenajdete žádné objevy, či přínosy pocházející z této kultury, které by nebyly staré stovky let. I ty proslulé "arabské" číslice jsou z Indie.

Vybral jsem pár citátů:

str. 117: "..., nemá smysl hovořit o laicích mezi muslimy. Idea, že jakákoli skupina osob, jakýkoli druh činnosti nebo jakákoli část lidského života stojí jakkoli mimo rámec náboženského zákona či jurisdikce, je muslimskému myšlení cizí. Neexistuje zde například žádný rozdíl mezi právem církevním a občanským, mezi právními normami církve a státu, což bylo naopak v křesťanské historii rozhodující. Je zde pouze jediné právo, šaría, které muslimové uznávají jako právo božského původu, jež dává řád všem oblastem lidského života: občanské, obchodní, trestní, konstituční,..."

str. 162: ",... od nevěřících přijímej, co je užitečné,  nemusíš se však zbývat jeho nesmyslnými myšlenkami, nebo se pokoušet o porozumění jeho méněcenné literatury, či studovat jeho bezvýznamnou historii."

str. 183: k hledání otázky, kde se stala chyba "První, která vykládá vznik veškerého zla opuštěním pravé islámské cesty vycházející z božího zjevení, obhajuje návrat ke skutečné, či domělé minulosti. To je cesta islámské revoluce...,... Druhou cestou je sekulární demokracie, kterou nejlépe symbolizuje Turecká republika založená Kemalem Ataturkem."


Aktualizováno Středa, 28 Září 2016 17:27
 
Zajímavý rozhovor se senátorem Kuberou PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Čtvrtek, 25 Srpen 2016 05:01

Doporučuji rozhovor se senátorem Kuberou na Parlamentních listech:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Katastrofa-prijde-z-Nemecka-Juncker-si-da-panaka-a-rekne-ze-ma-reseni-Jen-tak-dal-takhle-tu-ctvrtou-risi-vazne-rozbijete-vita-Merkelovou-senator-Kubera-450498

Cituji úplný závěr:

p. Kubera: "Mimochodem, když se vedou diskuse o tom, že do Evropské unie dáváme míň, než dostáváme, je to veliký klam. Jen plnění evropských směrnic a nařízení nás nestojí miliardy, ale biliony. Rozpočet by se měl očistit od evropských dotací, protože ho strašně zkreslují. Pan ministr se chlubí, že získal miliardy pro pana ministra vnitra, protože je lepší obsluha státního dluhu. Jenže my jsme se dostali do absolutní absurdity, kde existují záporné úroky. Bance půjčíte peníze a ona vám vrátí méně, než jste jí dali. To hlava nebere a nemůže to dobře dopadnout. Jednoduchá otázka, kdy se dostanou všechny státy světa k zaplacení dluhů? Nikdy. Bohužel neexistuje žádný ekonomický způsob, který by byl schopen situaci vyrovnat, aby nebylo věřitelů a dlužníků. Bohužel jediným řešením je válka, protože pak nejsou dlužníci ani věřitelé, zmizí a začíná se od nuly. Toho se bojím mnohem víc než imigrační vlny. A kdo začne a kdy? To je opravdu to nejmenší. Stačí se podívat do historie."


Aktualizováno Čtvrtek, 25 Srpen 2016 05:06
 
«ZačátekPředchozí12345DalšíKonec»

Strana 1 z 5