Home Střelectví
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Střelectví
Diskuze o zbraních PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 06 Březen 2019 05:47

V posledních dnech se nám urodily 2 rozhovory na téma zbraně. Společným jmenovatelem byl p.Karásek (LEX), Džamila Stehlíková (zde netuším, co koho vede ji zvát) a jednou p. Černý (Liga Libe).

Zcela nechápu, jakou má odbornost Džamila Stehlíková, jejímž zájmem je pouze pravidelný příjem z psychologických / psychiatrických testů, které by ráda natlačila do legislativy a která nenechá nikoho domluvit a cokoli označuje útok na svou osobu. Bohužel její argumentace je plná nepravd a polopravd, řečí newspeaku tzv.  Feaknews. Jednak není konzistentní v tom, kdo má posudek dělat, v jednom rozhovoru uvede, že jej mohou provádět desítky tisíc psychiatrů a psychologů, když se to nehodí, a ukáže se, lidé těsně po vyšetření spáchali vraždu, tak k tomu dle jejího vyjádření není dotyčný psycholog vycvičen. V jednom rozhovoru už už čekáte větu, že za to může Putin, protože se vymezuje proti Rusku (narážka na Rusy žijící v ČR, Noční vlky, atd...). Zajímavé ale je, že přiznává, že celá Evropa je plná džihádistů, kteří se chtějí dostat ke zbraním.

Co  se týče tolik diskutovaného  psychologického či psychiatrického vyšetření je stávající úprava taková, že žadatel o Zbrojní průkaz musí mít vyjádření od svého obvodního lékaře a ten jej v případě potřeby může poslat na vyšetření. S ohledem na to, že se zde prakticky nedějí, díky dobře fungujícímu systému, útoky střelnou zbraní, je stávající úprava dostatečná. Za minulý rok uváděl p. Karásek 22 případů vražd a sebevražd střelnou zbraní. Což je při více než 300.000 legálních držitelů zbraní opravdu zlomek na hranici statistické chyby. Jinak pozor na statistiky, kde je uvedeno, že byla použita zbraň. Zbraň je dle legislativy cokoli, co činí útok důraznější - od cihly, přes sekeru, nebo tyč...

Z rozhovorů považuji za zajímavější ten na Primě, takže pokud máte málo času, zkuste ten.

Linky:

https://prima.iprima.cz/zpravodajstvi/nazory-bez-cenzury-ma-eu-rozhodovat-o-drzeni-zbrani-v-cr

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-zbrojni-prukaz-debata-policie.A190228_205553_domaci_chtl




Aktualizováno Středa, 06 Březen 2019 06:27
 
EU vymýšlí další hloupost - zákaz olověných střel a rybářských závaží PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 22 Leden 2019 06:27

Evropská unie umí opravdu řešít podstatné a důležité věci, které nás všechny pálí. A teď konec ironie a podívejme se na další zmetek z Bruselského byrokratického lůna, Agentury pro chemické látky (ECHA).

Evropským strážcům hodnot a zdraví nevadí kvanta pesticidů a jedů v půdě, vodě a jídlu, ale zásadní problém je nyní s olovem, které používají střelci a rybáři. Obojímu se věnuji, takže k tomu mohu něco říci.

Rybářská olůvka se používají stovky let. Každý rybář nějaké pozbyl, nějaké našel. Váha olov se pohybuje od jednotek do desítek gramů. Ve vodě se olůvko pokryje vrstvou oxidů a leží si tam klidně desítky let. Zoxidované olovo má podobu matného, šedého kamínku. Ryby olovo nežerou a ptáci také ne. Jaká je pravděpodobnost, že pták zobající kameny do žaludku sežere větší množství olověných drobných olůvek, které mu uškodí, když délka života např. kachny je běžně mezi 5-10 lety a žádné hromadné otravy ptáků či ryb rybářským olovem nejsou zatím známy? Ryby jsou nyní mnohem více zatíženy rezidui léčiv a hormony ve vodě, což je opravdu problém, který by měli soudruzi v Eurosojuzu řešit. Veškerá medikace nejen lidí, ale i zvířat není zachycena v čističkách, ale pokračuje do povrchových a časem i podzemních vod. Vystavení se těmto zbytkům hormonů a léčiv má dopady přímo na vývoj rybí populace.A dříve či později to bude mít dopad i do lidské populace, protože působení těchto velmi nízkých hodnot dlouhodobě není prozkoumáno.

  • Střelecké využití olova - olovo je plastické a má velkou hustotu. Poměrně nízný bod tání umožňuje dobré zpracování a výrobu střel. Zároveň se střela dobře tvaruje dle drážek v hlavni, které zajišťují střele rotaci a stabilitu potřebnou při letu.
    • sportovní střelci střílí na střelnicích. Tj. na vymezeném prostoru, který má jasně definou dopadovou plochu, kde se olovo hromadí a není až takový problém to jednou za pár desítek let zrecyklovat a olovo vytěžit a hlínu deponovat. V mezičase fungují stejné oxidační procesy.
    • lovci používající kulovnice - vystřelí za rok jednotky, maximálně desítky střel, každou o hmotnosti kolem 10g. Olovo díky svým vlastnostem umožňuje takové deformace loveckého střeliva, které předají maximum energie zvěři a rychle ji usmrtí. Rána vstřelu se vyřezává a případy otravy člověka olovem v těchto případech nejsou známy.
    • lovci brokovými zbraněmi mají nyní možnost ocelových, či olověných broků. Již nyní se v mokřadech nepoužíjí olověné broky. Pokud někde dochází k hromadění olověných broků, jsou to bažantnice, kde je umožněn poplatkový lov. Opět, olovo předá více energie svému cíli. U bažantnic je můj osobní názor takový, že skutečný myslivec střílet do bažantnice nejde, protože to není lov, ale jatka.
Důležité je i zmínit, že náhrady střel ze zinku a mědi jsou v konečném důsledku toxičtější a opravdu představují zdravotní riziko. Pro vybrané vojenské střelivo se používaly např. střely z měkké oceli, ochuzeného uranu či wolframu.

Když to shrnu, stávající použití olova jak v rybářství, tak ve střelectví nepůsobí zdravotní problémy, nebo významné zatížení přírody. Z výjimkou bažantnic bych řekl, že není o čem se bavit a materiál z Bruselu je další zmetek, který není podložen žádnými studiemi, či výzkumy.


 
Recenze puškohledu Valiant Lynx 6x40 AOIR Mil-Dot PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 16 Prosinec 2018 18:39

Dlouho jsem váhal, zda se vůbec do nějakého puškohledu Valiant pouštět. Jsem spíše zastánce Optisanu, ale nabídka Valiantu Lynx 6x40 AOIR Mil-Dot vypadala při 2000,- Kč velmi zajímavě a tak jsem si o něj napsal k narozeninám, a jaké překvapení, byl tam. Primárně chci toto sklo použít na Slavii 634, tj. rozhodující bude odolnost. Dále v textu sepíši krátkou recenzi a hodnocení.

Na stránkách prodejce tvrdí, že pružinovky tento puškohled bez omezení zvládá, takže uvidíme. Na malorážku by to chtělo mnohem větší zvětšení, takže jej chci na Slávii nechat.

K samotnému puškohledu - v krabici je jenom puškohled a utěrka. Vedle dostanete montáž. Návod si musíte stáhnout - např. zde. Vyroben je v Číně. Podle dovozce by měl být plněný dusíkem. Protože v autě pěkně promrzl, tak se v místnosti při nějakých 25°C pořádně orosil. Po uschnutí to bylo bez dopadu na optickou kvalitu, takže budu doufat, že je to pravda a něco málo vydrží.

Průměr tubusu je palec (25,4mm) a je dost dlouhý (320mm). Na Slávii je nutné jej chytit v až v krajních polohách rybiny a pro někoho může být problém najít vhodnou polohu pro oko. To je ale věc hodně individuální. Každopádně kdyby ve zbrojovce dělali delší rybinu, nic by se jim nestalo. Krytky puškohledu jsou plastové a jejich životnost nebude veliká.

Optické vlastnosti se zdají v pořádku, opticky je obraz čistý, ani jsem si nevšiml nějaké chromatické vady. Mildot kříž je pěkně čitelný a je podsvítilený. Podle výrobce je ale kovový, což bude výrazně ovlivňovat životnost. Lepší by byl leptaný. Baterie pro podsvícení součástí dodávky není.

slavia1
slavia1 slavia1
slavia2
slavia2 slavia2
slavia3
slavia3 slavia3



Aktualizováno Středa, 19 Prosinec 2018 18:56
 
Boj proti odzbrojovací směrnici sabotuje vláda ANO a ČSSD PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 20 Srpen 2018 17:01

Bohužel nastává situace, kterou jsem očekával. Od začátku jsem byl skeptický vůči ochotě politické reprezentace postavit se nesmyslům z Bruselu zejména v oblasti směrnice snažící se odzbrojit legální držitele zbraní. Představte si to, aby vláda a obě komory parlamentu dělaly něco pro lidi. Takže žádné překvapení se nekoná.

V Čechách proběhla jedna petice, následně probíhá druhá - více je na www.peticezbrane.cz, sebrány byly desetitisíce podpisů, které se stavěly proti nesmyslnému a technicky neproveditelnému nařízení Evropské komise. Následoval návrh na úpravu ústavy, který poslal k ledu Senát. Už tam se ukázalo, jací hrdinové v Senátu zasedají, a jak důležité je vždy porovnávat slova (ta nic nestojí) a činy. V Poslanecké sněmovně byla implementace odložena do doby, než se rozhodne o žalobě České republiky na neplatnost. Takže bychom si řekli, času dost.

Ale máme tu srpen, a aktuální Ministr vnitra Hamáček pod křídly všemocného vůdce Agrofertu přináší návrh, jak směrnici implementovat, pro první krok částečně, vládním nařízením. No paráda ne? Rozpusťme parlament, není jej více třeba. Vláda si vystačí sama.

Zajímavý je ještě jeden aspekt. Ministerstvo vnitra, respektive odbor, který má zbraně na starosti, se snažil působit konstruktivně a uklidňovat naše držitele zbraní, že budou dělat vše pro to, aby česká legislativa a to, co tu funguje, bylo maximálně zachováno. Přesto tu v polovině prázdnin přistál bez varování návrh jakoby z jiného světa. Jistě, jsou to jenom úředníci a plní nařízení. V rámci připomínkovacího řízení byly aspoň nepovinně osloveny organizace jako LEX.

Ve státu, co se řídí jako "vlastní" firma, to ani nemůže být jinak. Co chce šéf, to se musí udělat.  Například A. Babiš podepsal petici proti omezení zbraní, a že by to bylo poznat v konkrétních činech? Takže co vlastně premiér Babiš chce? Zřejmě chce ochránit svůj majetek ve svěřeneckých fondech. Ostatně dostává na dotacích výrazně více, než odvede na daních. A to se vyplatí.

Takže milí držiteli zbraní, zamysli se, až půjdeš k volbám. Ne slova, ale činy, to je to, co platí. A p. Babiš přesně ukázal, jak to je.

Více se dočtete:

https://gunlex.cz/clanky/hlavni-clanky/75-dulezite/3169-komentar-k-navrhu-narizeni-vlady-o-technickem-provedeni-nekterych-zbrani

https://www.securitymagazin.cz/survival/zbranova-smernice-vlada-narizenim-omezi-vojenskohistoricke-rekonstrukce-parlamentu-se-ptat-nepotrebuje-1404061084.html

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Premier-Babis-podepsal-petici-proti-bruselskym-zbranovym-zakazum-529880


Aktualizováno Pondělí, 20 Srpen 2018 18:13
 
Zbraně, nebo lidé? PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pondělí, 26 Únor 2018 06:03

Také jste si všimli, že všechny masové útoky jsou otázkou posledních cca 20-30 let? Co se v tomto období stalo celosvětově špatně?

Rád bych zde odcitoval z blogu Miroslava Macka -  https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=139740

Seznam k zamyšlení pro ty, kteří se domnívají, že za střelbu v amerických školách může snadné držení zbraní.
Také by se měli zamyslet nad slovy jednoho tamního šerifa:
„Za mejch mladejch let měl před střední školou každej pušku v autě. Revolver šel koupit na benzince jako nanuk. A střílel někdo ve škole? Ne. Změnily se od té doby ty zbraně? Ne. Změnili se lidi. Vychovali jsme generace zmatených, neschopných, změkčilých a ublížených kriplů bez respektu, cti a opravdových hodnot!"


2018, 14 February - Marjory Stoneman Douglas High school shootings - (17 dead)
2017, November 14 - Rancho Tehama Reserve shootings - (6 dead)
2015, 1 October - Umpqua Community College shooting - (10 dead)
2014, October 24- Marysville Pilchuck High School shooting - (5 dead)
2013, June 7 - 2013 Santa Monica shooting - (6 dead)
2012, December 14- Sandy Hook Elementary School shootings - (28 deaths)
2012, 2 April - Oikos University shooting - (7 deaths)
2008, February 14 - Northern Illinois University shooting - (6 deaths)
2007, 6 April - Virginia Tech massacre - (33 deaths)
2006, October 2 - West Nickel Mines School shooting - (6 deaths)
2005, 21 March - Red Lake shootings - (10 deaths)
1999, 20 April - Columbine High School massacre - (15 deaths)
1998, May 21 - Thurston High School shooting - (4 deaths)
1998, March 24 - Mitchell Johnson and Andrew Golden - (5 deaths)
1991, 1 November - University of Iowa shooting - (6 deaths)
1989, 17 January - Stockton schoolyard shooting - (6 deaths)
1976, 12 July - California State University, Fullerton massacre - (7 deaths)
1970, 4 May - Kent State shootings (4 deaths)
1966, 12 November - Mesa, Arizona - (5 deaths)
1966, 1 August - University of Texas tower shooting - (17 deaths)
1940, May 6 - Pasadena - (5 deaths)
1898, December 13 - Charleston - (6 deaths)
1893, March 26 - Plain Dealing high school - (4 deaths)
1764, July 26 - Enoch Brown (10 deaths)




Aktualizováno Pondělí, 26 Únor 2018 13:53
 
«ZačátekPředchozí1234567DalšíKonec»

Strana 3 z 7