Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Tunisko 2023 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 26 Červenec 2023 07:17

V červenci 2023 jsme poprvé navštívili Tunisko.

Jeli jsme na all inclusive zájezd s BlueStyle do hotelu Monarque, který je mezi Monastirem a Sousse.

Do hotelu se jelo cca hodinu z letište Enfidha. Ubytování jsme byli v hotelu Monarque Club Rivage.

Hotel Monarque Club Rivage a ubytování

Areál hotelu je cca 150m široký a cca 300 m hluboký. Na mapách ho najdete ZDE. Případně na Mapách CZ https://mapy.cz/letecka?x=10.7106080&y=35.7744666&z=19.  Oba snímky mi ale připadají zastaralé.

Když to vezmu ze široka, je vidět, že se Covid podepsal na okolních hotelích. Přišlo mi jich hodně ve špatném stavu, nebo rovnou zavřených. Když jsme jeli do vnitrozemí, tak i pěkné velké areály byly zkrachované. Teď bych tak nějak řekl, že bude pár let trvat, než se vše dá nějak do kupy. Týkalo se to i našeho areálu. Ten byl uklizený a docela v pohodě, ale při vjezdu si nešlo nevšimnout nefunkčních a zanedbaných tenisových kurtů.

Ubytováni jsme byli v bungalovech - sražená dvojpostel a přistýlka. V areálu ještě byly apartmány. Apartmán byl v dvoupatrovém domě, vždy koupelna, toaleta, a co jsme viděli, tak průchozí pokoj se dvěma přistýlkami a hlavní ložnice s dvoulůžkem (opět sražené postele) a zde byla přistýlka.V našem případě jsme měli jeden bungalov pro mladé puberťáky a jeden pro nás, rodiče.

V našem bloku bungalovů vypadávala elektřina, což je v teplotách přes 40°C docela problém. Vedení nás chtělo přestěhovat a sestěhovat do apartmánu, což se nám nelíbilo. Nejenom kvůli uspořádání a umístění apartmánu, ale i prodloužení chůze k moři o cca 100m. Tlačili jsme spíše na opravu, ale tu negarantovali časově.

Dopadlo to tak, že většina lidí se nechala z bungalovů přestěhovat, a my jsme odmítali a neustále se ptali na opravu. Jednu noc jsme sice museli spát v apartmánu, kde fungovala klimatizace, ale další den to během dne opravili a byli jsme zpět. Zde bych zmínil, že je dobré informovat delegáta. Hotel má pak větší snahu o vstřícné řešení. Protože hned po opravě byly bungalovy plné jinými lidmi, předpokládám, že ti, co se nechali vystěhovat, docela litovali.

Bungalov samotný je jedna místnost se dvěma skříněmi, v jedné je trezorek, pak skříňka s malou chladničkou (ne moc výkonnou) a koupelnou s vanou a toaletou. V bungalovu je malá přistýlka.

Bungalov mi přišel z pohledu ubytování zcela dostatečný. Klimatizace je nad postelí a vyžaduje rozumné nastavení, aby člověk nebyl v průvanu. Při venkovních teplotách přes 45°C jsme klimatizovali na nějakých 26-28°C. Nezdá se to, ale stačilo to.


Jídlo a pití

V ceně bylo jídlo a pití po celý den. U jídla se bavíme snídaně-oběd-večeře. Pak tam dělali v mezičase palačinky s nutelou (neměl jsem) a něco jako toast (měl jsem jednou). Proto to asi mělo dodatek Ultra all inclusive.

Jídlo bylo naprosto skvělé. Výběr jídel vč. Tuniských specialit byl prima. Dost ovoce a zeleniny. Každý den různé ryby vč. tuňáka. pak různé dortíky. Kdo je jedlík, mohl se nacpat dle libosti. Děti, co jsem pozoroval, většinou jedly pizzu.

Pití bylo největší slabinou. Jestliže jídlu bych dal plný počet hvězdiček, pití je za jednu.

Bylo to naše první all inclusive, takže možná je to standard. Ale fungovalo to následovně:

  • Veškeré pití je dostupné jenom u baru či pultu s obsluhou - Jediná výjimka je snídaně, kdy si šlo udělat v automatu kafe a dolévat si červený/žlutý/oranžový džus vzniklý smícháním nějakého koncentrátu s vodou, ale nevalné kvality (ok byl oranžový)
  • Přes den bylo možné v baru získat vodu - po 0,5l PET lahvích
  • Pivo bylo velmi teplé, a čepování jim opravdu nešlo. Teklo jim to čůrkem, dost často přelévali z 0,2l plechovek
  • Veškeré pití nalévají do objemu 0,2 litru
  • Nejčastěji lidé pili: Cola, Fanta, Sprite, které rozlévali z PET lahví
  • Tzv. drink bylo cáknutí nějakého místního rumu do výše uvedeného
  • Že bude led bylo půl na půl, dost částo led vůbec nebyl
  • Při obědu byla na stůl na vyžádání dodána 1 či 1,5l PET lahev vody
  • K obědu a večeři bylo možné si nechat nalít víno


Obecně hodně lidí, velmi teplé pití a neustálé fronty na vše.

Hodně let jsem nevypil jenom čisté vody z PET lahví jako tady. Nejsem pivař, ale teplé pivo plné pěny jsem zvládl jenom parkrát. Sladké pití mě tolik neoslovuje. Koktejly se nekonaly. Kromě snídaně byl problém získat i kafe. Neznám hodnocení ostatních klientů, ale přístup k pití se opravdu nepovedl.

Za nás tam byly celý týden teploty kolem 40°C a více (podle předpovědí až 46°C), ale v celém areálu není teploměr a nikde tam teplotu neuvedli, na tabuli jste se ale dočetli PH vody v bazénu… K čemu to někomu je, nevím.

Jídlo mělo jeden neduh. V hotelu měli málo nádobí. Takže jakmile vám sebrali příbor, byl problém získat nový. Stejně tak měli málo skleniček. Takže někdy nebylo do čeho nalévat a pak tam pobíhali a hledali, co by kde umyli.

Jídelní zvyklosti hostí mě také udivovaly. Arabští hosté měli naskládané stoly jídlem, které z velké části nedojedli a po ubruse a pod stolem byly hromady jídla. Nejvíce měl ale dostal nějaký pán, který si nabral ryby a kosti a vše dával jenom na ubrus. Kdo nezažil neuvěří, co se v těch teplech dá udělat s nutelou, kterou lidi dokázali naplácat a utřít do všeho.

Takže když to shrnu - jídlo dobré, pití mizerné.


Koupání

Vnitřní bazén měl sladkou vodu, ale nevlezl jsem do něj. Pak tam byl malý bazén a  tobogán. Naše děti sem tam chodily do toho bazénu se sladkou vodou, který měl v části hloubku kolem 2m a sem tam skákaly šipky.

Pláž byla písečná. Ke koupání byl vyhrazen prostor cca 60x60 kroků, kde v nejhlubším místě bylo kolem 1,7m, při přílivu cca 1,8m. Růst hloubky velmi pozvolný.

V moři byly malé medůzy s černými chapadly, které nás občas požahaly. Přirovnal bych to ke kopřivě. Jednou se mi ale namotala delší chapadla na ruku k hodinkám a jizvy mám už přes týden. Velikost těch medůz byla do 10 cm. Jednou ale připavaly modré medůzy. Průměr klobouku byl kolem 40cm, délka kolem půl metru. Ve vodě to byl majestátný kus. Byl jsem od ní do půl metru, ale nezaznamenal jsem, že by mě štípaly údajně vypouštěné toxiny.

Ve vodě byly sem tam chaluhy a vlny přinášely docela dost trávy. Ráno to posbírali traktorem. Asi díky medůzám bylo více lidí v bazénu, než v moři. V sítí ohrazující plavací zónu bylo ráno vždy zachyceno množství ryb. Ty okusovaly jiné ryby. Kusy ryb padaly na dno a to lákalo kraby, kteří se opět chytali do sítí a pak tam zůstávaly kusy krabů.

Dětem vadilo, že nemohli do moře skákat. Potápění bylo také jalové. Ploutve si neberte. Na pohled na dno stačí polarizační brýle….

Kolem bazénu a na pláži jsou plastová lehátka a pevné slunečníky. Kdo si co ráno za místo ulovil, to měl. Ale taky se nám stalo, že nám někdo sebral přes oběd polštáře.


Výlety

Se synem jsme absolvovali výlet na Saharu (tedy na její kraj, k oáze Douz). To ve mně asi zanechalo největší dojem. Jednalo se o dvoudenní výlet.

V prvním dni jsme vyrazili na koloseum v El-Jem, kde bylo cca 30 minut na prohlídku.Poté následovala několikahodinová cesta na Matmatu. Byla to cesta kolem olivových hájů.

Matmata je oblast nebo pohoří, kde jsou známá obydlí vykopaná pod zemí. Není to kopané v písku nebo kameni, ale v hlíně. Tvrdé místo k žití. Zaujaly mě placky, které se před konzumací namočí v olivovém oleji a medu z eukaliptu.

Poté jsme jeli do oázy Douz, od které je na jih jen Sahara. Tam jsme byli ubytováni ve velmi pěkném hotelu Sahara Douz. Následovali velbloudi (tak 800m směrem do polopouště a zpět). Pak hned čtyřkolky, které už vedly přes malé duny. Byla to opravdu jenom malá ochutnávka Sahary, ale zajímavá. Zde jenom poznámka - čtyřkolky bylo nutno dokoupit.

Z pohledu pouště ale byly čtyřkolky lepší než velbloudi, kteří šli vlastně na opuštěný kraj oázy.

Po skvělé večeři, kde jsme si kupovali pití (1,5l vody stojí obyčejně 3 tuniské dináry, což je cca 21 -24 Kč) jsme šli spát.

Vstávalo se ve 3h a ve 4h odjezd směrem solné jezero a východ slunce. Slunce vycházelo po páté hodině. Přes vyschlé jezero Chott el Jerid vede cesta. Zatavilo tam pár autobusů a lidé se vydali vstříc slunci. Vypadalo to jako zombie apokalypsa. Každý chtěl foto, a tak udělal krok dopředu, aby viděl a neměl tam lidi, Jenže tím nutil další lidi, aby šli a měli také výhled. Nakonec šlo do pouště pár desítek lidí a vypadalo to opravdu jako zombíci upřeně hledící do slunce.

Slunce vyšlo, naskákalo se do autobusu a odjezd na ukázku oázy. V letáku slibované kafe při východu slunce se nekonalo, leda byste si jej přivezli v plechovce.

Do oázy se jelo z města Tozeur na bryčkách taženými koňmi (cca 10 min. cesta). Cenu oázy určuje kvalita datlových palem.

Malá odbočka: v pouštní oblasti mě zaujalo, že jak v hotelu, tak na bryčkách jsou sedáky obalené igelitem. Zřejmě aby se do všeho nedostával písek. Pouštní písek je velmi jemný.

Po oáze následoval několikahodinový výlet jeepy Land Cruiser přes vyschlé jezero do polopouště, kde se natáčel film Star Wars a pak do oázy Chebika v pohoří Atlas. Je na hranicích s Alžírem. Odhadem se najezdilo kolem 150 km. Součástí byla jízda terénem, sjíždění a vyjíždění dun. Kulisy filmu jsou stále na místě. Akorát trošku omšelé. Strávili jsme tam asi 10min a jelo se dále do Chebiky (https://mapy.cz/letecka?source=osm&id=16385330&x=7.9401845&y=34.3202317&z=17).

Chebika je krásné místo. S průvodcem jsme absolvovali v rychlém tempu vyhlídkový okruh. Ono, aby se vše stíhalo, tak celý výlet byl hodně o jízdě autobusem a rychlých prohlídkách.


Po přesunu na oběd jsme vyrazili na mešitu ve městě Kairouan. Zde byl rozchod asi 30 min. s možností nakoupit suvenýry za pevné ceny. Následoval přesun zpět do hotelu a ukončení výletu.


Krajina

Kolem cest potkáte hodně olivových hájů. Olivovníky jsou skoro všude, protože mají dobrou odolnost proti suchu. Každá rodina by dle průvodce měla mít na rok kolem 150l olivového oleje.

Co pohled na krajinu devalvuje jsou odpadky. Statisíce plastových pytlíků modré barvy v kaktusech a vlasně všude. Kvanta domovního a stavebního odpadu, také úplně, ale skutečně všude. Pokud vidíte temnější dým, tak je to navíc zapálený dopad. Na hotelu např. nebyly odpadkové koše. Sem tam byly malé amfory, kam kuřáci házeli vajgly, pokud je teda většinou neházeli pod sebe. Pak přišli zaměstnanci a posbírali ty stovky petek. Asi je jasné, co se pak s tím vším dopadem dělo. Vyvezlo se to na kraj města a nasypalo k silnici. Opravdu nikdy jsem neviděl tolik odpadků.

Zde odbočím. EU chce zachraňovat svět a ekologii, ale skutečná záchrana planety není v EU a nesmyslných normách, ale v tom, že státy po celém světě budou zvládat odpadové hospodářství. A nejde jen o biologický odpad, ale všechny ty plasty, kterých je nejen Tunisko plné. Vše jde buď do pouště, nebo do moře.

Dostal mě olivový háj, který zároveň sloužil jako skládka pneumatik, které byly nahrnuty až do výše spodních větví. Odpadky nebyly jenom daleko od lidských obydlí. Jinak jsou všude v míře nevídané. A je to hrozná škoda.

Nevím, jak to jednou Tunisané zvládnou dostat pod kontrolu, protože v tom suchém počasí to vydrží dlouho a míchání písku a odpadků, které aplikují, to bude v budoucnu ještě komplikovat.


Tuzéry, neboli dýška či tringl a nákupy

V podstatě se od vás očekává, že budete dávat dýško za každou službu. Platil jsem např. za situaci, kdy mi metr před dveřmi pokoje vytrhl batoh hotelový nosič a postavl jej ke dveřím. Měli byste nechat na posteli dýško za úklid pokoje. Platili jsme i za obsluhu u večeře. Je to tak, že je to významná složka jejich příjmu a je potřeba to tak brát. Dávali jsme od 1 do 5 dinárů.

Handlování bungalovů, abychom jako rodina nebyli po celém areálu, ale ob pár bungalovů, mě stálo 5 EURO. Všude píšou, jak není problém platit kartou. Během mého pobytu jsem naopak nenašel místo, kde by šlo kartou platit. Všude hotovost.

V hotelu je problém rozměnit papírové dináry na kovové. Automat na peníze v areálu hotelu nebyl, asi by se muselo do Monastiru taxíkem. Já jsem vybíral v bankomatu v Douz, kde mi zastavil autobus na výletě. Poplatek za výběr měl být 7 dinárů, ale v bankovnictví vidím směnu 210 DN. Cekově mě pro orientaci faktický výběr 200 DN stál 1520 Kč.

Z pohledu pobřeží se docela dobře domluvíte anglicky, ve vnitrozemí francouzsky. Prodavači suvenýrů na pláži umí pár slov česky. Obecně jsou prodavači čehokoli neskučně vytrvalí, řekli bychom vlezlí. Je potřeba si dát pozor, abyste na nic nesahali a nenechali si nic dát do ruky. Smlouvání jsem nezažil. Resp. prodejce byl tak odhodlaný mě oholit, že nasadil nesmyslnou cenu a na té trval. Např. od průvodce jsme věděli, že mapka Tuniska, trošku větší A3 stojí 1-2 DN. Prodejce ale trval na 10 DN, takže nic, obchod se nekonal.

Obvyklá cena např. pouštní růže (minerál) je podle velikosti od 1DN. U ametystů je to o něco více.Ale menší jsem také koupil za 1 DN. Cena shamagu (šátek) v hotelu v Douze byla 10 DN. Obecně mi vnitrozemí přišlo levnější, než turisticky lákávé pobřeží. V našem případě místní průvodce, který uměl česky, poradil, jak se nenechat zbytečně obírat.


Závěr

Když to shrnu: Pokud máte malé děti, nemusíte opustit resort. Děcka vám zabaví animátoři a akorát musíte přežít na vodě nebo sladkých nápojích. Mě nejvíce oslovil výlet do pouště, který vás proveze velkou částí Tuniska. Líto je mi tuniské krajiny zamořené odpadky. Je tu nejvíce vidět, jak je celé směřování EU a Green dealu nesmyslné. Zbytek světa odpady nezvládá a vyřešení tohoto problému by přineslo více ovoce než nějaká norma Euro7.



Aktualizováno Neděle, 30 Červenec 2023 06:14
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit