Home Střelectví Kulobroky ZH pohledem začínajícího myslivce
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Kulobroky ZH pohledem začínajícího myslivce PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Středa, 02 Listopad 2022 18:49

Každý střelec prochází tím, že neustále hledá, co mu bude vyhovovat. Nakupuje zbraně, někteří i prodávají, mění doplňky a pořád zkrátka blbne, aby byl dle možností peněženky spokojený. Protože jsem před pár lety učinil další krok a stal se myslivcem, začalo laborování v oblasti zbraní, které jsem chtěl používat k lovu.

Záleží na honitbě a podmínkách, ale já zjistil, že mé zbraně zaměřené na přesnou či taktickou střelbu jsou mi na nic. Nechcete tahat mnohakilovou kulovnici s nožičkama, velkým puškohledem, ani nějakou samonabíječku. V tomto se snažím dodržovat tradice a nosit zbraně evropského mysliveckého typu. Nejjednodušší je rozhodnutí o koupi brokové kozlice, nebo dvojky. Zajímavější to začne být u kulové zbraně.

Já do začátku zvolil kulobrok. Konkrétně jsem začal s kulobrokem ZH, jedničkovou baskulí a dvojkovou hlavní 204 s dodělávaným napínáčkem. Poté jsem přešel na ZH 304. Velký pozor na inzeráty. Trojková baskule se pozná podle leptu. Hodně se prodávají různé kombinace verzí, kdy za trojkový kulobrok je prohlášena jedničková baskule (má nejmenší bezpečnost, lze odpálit při neuzavření hlavní) a trojkové hlavně.


ZH byla zbraň socialistického myslivce. Vcelku slušný výběr hlavní, ale jenom jedna baskule, takže omezený počet zbraní mezi lidma. Ráže byly poplatné době. Mechanicky myšlenka výměnných hlavní vede k souboji vhodných vůlí a spasování hlavní s baskulí. To je i největší problém, že pokud kupujete zbraň, věnujte pozornost vůlím a při následném dokupu hlavní není jisté, jak moc bude snadné je dopasovat (puškařem). Je tu možnost, že dokupované hlavně padnou i do vaší baskule, ale spoléhat na to nelze. Navíc se v čase měnil i přístup Zbrojovky, která v pozdější době dělala hlavně k dopasování, ne jen univerzálně vyměnitelné.

Hodně myslivců projevovalo kreativitu s pažbou. Do vaťáku si ji mnohdy zkracovali. Sehnat ale novou dneska není úplně snadné a při větším vzrůstu každý centimetr citelně chybí. Doporučuji proto zkontrolovat při nákupu, že nebyla napadena kutilem, či že velikostně vyhovuje.

Po těch letech nemůžete úplně koukat na brynýr. ZH se nosily a brynýr se ošoupal. Přesto je nutné zkontrolovat hlavně - vývrt kulové a brokovou. Pozor na rez. Ne každý zbraně udržoval a čistil. Po návratu ze zimy dochází ke kondenzaci a liška je tu hned. Dřevo bývá hodně obyčejné, málokdy se natrefí na pěknou kresbu.

Nelíbí se mi ostrá muška, ale s tím toho moc udělat nelze.

Napínáček - mít, či nemít? Osobní zkušenost je, že napínáček nepoužívám. Mám velké prsty a kombinace napínání a protilehlé pojistky u spouště kulové hlavně je nešťastná a pro mě nepoužitelná. Proto spíše než o napínáčku je to o chodu spouště. Můžete mít flintu s i bez napínáčku, ale vyzkoušejte si chod spouště. Zadní, broková, spoušť může odpálit i kulovou hlaveň, takže na to pozor.

U jedničkové baskule také nejde zajistit zbraň mezi výstřely. U trojkové baskule jsem  se setkal s tuplováním, tedy dvojvýstřelem. Nevím, zda chyba v držení, nebo jak mohl výstřel brokové hlavně odpálit i kulovou hlaveň, že došlo k dvojvýstřelu. To důvěře nepřidá.

Soustřel kulové a brokové hlavně. Jedině vyzkoušet. U krytí brokové hlavně si nejsem jist, starší literatura mluví o 60% pro cylindrické zahrdlení. Ale na škodnou je nejlepší vzít na střelnici pár patron a vyzkoušet, co chutná. Na jednotnou střelu taktéž. U mě je odchylka na 25m nějakých 25cm kulové a brokové slugem.

Protože jsem opravdu myslivecký začátečník, tak jsou moje zkušenosti omezené. ZH jsem osadil nočním viděním PARD NV008P a dodatečným přísvitem 940nm. Ráže 7x57R mi vcelku vyhovuje. Rantl náboje je vhodný pro zlamovací kulobroky a výkon do našich podmínek je dostatečný. Nepropadl jsem  střelivu SPCE, ale používám SP.

V noci na posedu je potřeba při zaklapnutí hlavní (docela hlasité) pohmatem zkontrolovat, že zámek kerstenova typu je opravdu uzavřen. Přední pojistka je docela hlučná, přísahal bych, že ji liška slyšela na cca 30m.

Střelba je vcelku příjemná, je to dáno ráží a vyšší hmotností. Osobně mám trošku problém porovnat se s montáží Pardu (dokupována ocelová) a nutnosti posunout Pard hodně dozadu.

Osobně bych při volbě zbraně a výbavy hlavně hodnotil možnosti v honitbě. Na jak daleko lze vůbec bezpečně střílet a co za zvěř připadá v úvahu. To že tam ta zvěř je, ještě neznamená, že na ni budete mít povolenku:) Upřímně ale uvažuji o přechodu na opakovací kulovnici, protože na škodnou je kulová ráže vhodná také. Naopak výhodou kulobroku je naháňka na černou zvěř - kombinace kule a jednotné střely je zajímavá.

Příště budeme pokračovat historií a technickými údaji.



Aktualizováno Středa, 02 Listopad 2022 19:35
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit