Home Survival a vše okolo Ostatní Recenze čelovky Petzl Tactikka + RGB
Zpráva
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Recenze čelovky Petzl Tactikka + RGB PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 24 Listopad 2019 17:11

Pro noční pohyb je kromě klasické baterky možné použít i čelovku. Nejvíce je ale využitelná, pokud potřebujete volné ruce a posvítit si na menší vzdálenost. Podívejme se tedy na praktickou zkušenost s touto čelovkou, která stojí něco kolem tisíce korun (záleží, kde je jak ve slevě) a dá se do ní použít nabíjecí blok nazývaný Petz CORE, který zvedne cenu o cca dalších 700 Kč. Nabíjecí blok nabízí nabíjení přes mikroUSB. Čelovka láká na tacticool provedení a přepínání barev do červené/modré/ zelené + blikání v každé z barev.

Nejdříve se podívejme na zpracování. Čelovka je plastová, pouze vypínač je gumový. Největší slabina této čelovky je ale chybějící těsnění. Pro vodu nebude mezera cca 0,5mm žádný problém. Vyřešil jsem to elektrickou páskou, kterou jsem mezeru z velké části oblepil. Když to nezvládne francouzký výrobce, musí si pomoci český kutil. Jakmile vám tam nateče, při reklamaci jak čelovky, tak baterie se vám vysmějí. Ale při této ceně by výrobce mohl do voděodolnosti něco investovat. Toto je ostuda.

Čelovka je lehká, skladná, ale ovládání potřebuje cvik. Vše se ovládá kombinací krátkého a dlouhého podržení spínače. Když budete tlačítko držet, budou barvy rotovat. Pak při krátkém stisknutí začnou barvy blikat, bílá se zesílí. Základní výkon bílé je ale hodně malý, takže použitelný opravdu jen na blízko, nebo v místnosti. Odměnou za málo světla by měla být delší životnost baterie. Nicméně testy trvanlivosti jsem nedělal.

Jak vypadá světlo čelovky v praxi? Několik fotografií přináším pro posouzení.


Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB


Ukázka světla na cestě z dlažebních kostek.

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB

Čelovka Petzl Tactikka + RGB


Celkové hodnocení: největší slabinu vnímám ve zpracování, kdy lícování s mezerami kolem půl milimetru považuji za ostudu výrobce a zklamání. Světlo jako takové je OK, stejně tak váha čelovky a možnost přepínat barvy červená, zelená, modrá. Nicméně když si spočítáte celkové náklady na čelovku vč. bateriového bloku, tak budete někde kolem 1700+ Kč, a v této relaci máte na výběr velké množství čelovek, bohužel většinou ale v jedné barvě. Za mě hodnocení tak 5/10 s tím, že se vaším průvodcem stane elektrikářská páska. Bez ní je čelovka pouze do pěkného počasí.


Technické údaje si můžete stáhnout zde:

https://www.petzl.com/US/en/Professional/Ultra-compact-headlamps/TACTIKKA-PLUSRGB

https://www.petzl.com/US/en/Professional/Ultra-compact-headlamps/CORE

Lighting performance as defined by the ANSI/PLATO FL 1 protocol
Lighting colorLighting levelsBrightnessDistanceBurn timeReserve
whiteproximity6 lm10 m160 h-
movement100 lm45 m12 h30 h
distance vision350 lm90 m2 h60 h
red/green/blueproximity2 lm5 m60 h-
strobevisible at 700 m for 400 h


Aktualizováno Pondělí, 25 Listopad 2019 18:42
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit